Put isplaniran svega nekoliko dana pred polazak.

Prvi utisak kad smo stigli: “Da li je realno da ovako nešto postoji u Makedoniji?”. Iako je bila noć, oduševio sam se pogledom ka starom gradu i mirnoći jezera. Pravo mesto za odmor.

Prva dva dana nas vreme baš i nije poslužilo, kiša, grmljavina…ali ni to nije moglo da me spreči da krenem u obilazak Ohrida.

Prvo što mi je zapalo za oko jeste crkva Svetkog Jovana Bogoslova, poznatija po ribarskom selu u čijoj se blizini nalazi, Kaneo.
Nalazi se na steni iznad Ohridskog jezera.

ohrid-makedonija (8) ohrid-makedonija (7)

Nakon 2 dana kupanja i uživanja u čarima ledene vode Ohridskog jezera, odlučili smo se da se zaputimo na 30km od Ohrida ka granici Albanije, ka manastiru Sv. Nauma.

Na putu ka manastiru, nailazi se na izvor reke Crni Drim, gde je prozirnost vode, čak 98%. Neverovatno je zbunjujće i ne može se razaznati dubina vode.

Takođe, na putu ka manastiru, prelazi se preko mosta koji vodi preko reke Crni Drim. Zanimljivost koja je vezena za ovo mesto koju su mi tamo rekli je: “Nešto se čudno događa ispod ovog mosta! To je čudo!”. Voda sa leve strane mosta je poprilično mirna, dok sa desne strane…

ohrid-makedonija (14)

Zaista se nešto čudno događa ispod mosta.

Konačno, manastir Sv.Naumu i pogled sa terase.

manastir-svetom-naumu pogled-ka-jezeru-manastir-sveti-naum

ohrid-makedonija (11)

Nakon što smo se okupali na plaži u okolini manastira, odlučili smo da krenemo nazad i da posetimo planinu Galičicu, na kojoj se ujedno i nalazi nacionalni park. Jedan deo ove planine se prostire i na prostoru Albanije.

 

Svež vazduh, kamp zone, mir, tišina…

Prvi vidikovac nalazi se na visini od 1421 m. Moj utisak kad sam video ovo, svakako ne mogu preneti. Ali jedno je sigurno, vredi dolaska!ohrid-makedonija (4) ohrid-makedonija (2)

Drugi vidikovac nalazi se na visini oko 1700m.

ohrid-makedonija (3)

Na Galičici postoji vidikovac koji je ujedno i najviši vrh Magaro (2255 m.n.v) sa kojeg je moguće videti i Ohridsko i Prespansko jezero. Ali, nažalost, već je bilo kasno i nismo poznavali put, morali smo da se zadovoljimo onim što smo videli do tad. Prespansko jezero smo mogli da vidimo sa puta kojim smo mogli da prođemo kolima, jer do najvišeg vrha ne postoji put namenjen za kola. Do njega je moguće doći isključivo pešaka, gde put traje nekih 40 minuta.

ohrid-makedonija (13)

Razlika u boji vode u Ohridskom jezeru, predstavlja reku crni Drim koja se uliva u jezero.

ohrid-makedonija (12)

Nekoliko fotografija starog grada Ohrida…

ohrid-makedonija (10) ohrid-makedonija (9)

Putovanju je ubrzo došao kraj. Ohrid je prelep, vredan odlaska, za svega nekoliko dana koliko sam proveo tamo, stekao sam utisak da dosta stvari nisam video. Siguran sam da to neće biti jedini put kad sam ga posetio!

Koja su Vaša omiljena mesta u Makedoniji, vredna putovanja? Ohrid, lokacija koju je potrebno posetiti? Napišite u komentaru.